El jueves, 21 de diciembre, ha tenido lugar, en la huerta de Burjassot, el primer vuelo disuasorio de las aves de rapiña que, a partir de ahora, espantarán a las palomas y a otras especies que se están comiendo los cultivos del municipio. Es una de las iniciativas que ha puesto en marcha la Oficina de Sostenibilidad Local de Burjassot que dirige la Concejala de Medio Ambientte, Lluna Àrias.
Los vuelos se repetirán quince veces, en días alternos, a diferentes horas y desde diferentes zonas de la huerta para adecuarse a la presencia de estas aves no deseadas. Además de las águilas, también se utilizarán halcones, que vuelan a una altura diferente, con el objetivo de abarcar una mayor extensión de cielo. El objetivo, según explica Lluna Àrias, “no es cazar estos animales sino espantarlos, que dejen de considerar la huerta una zona segura”.
La idea surgió a partir de una demanda del Consejo Agrario Municipal, a la disposición del cual el Ayuntamiento puso una dotación de 3.000 euros para que decidieran en qué ámbito actuar. De esta reunión, los agricultores y las agricultoras que forman parte de este organismo, decidieron que la prioridad era “controlar” lo que consideran una plagan, la de las palomas que se comen los cultivos de patatas, lechugas y alcachofas, entre otros.
“A partir de ese momento, nos pusimos a investigar y estudiar las diferentes posibles actuaciones”, explica la Concejala. Así, “paralelamente a estos vuelos, se ha encargado y ya está prácticamente a punto, un estudio que determine cuántos ejemplares de palomas hay y si, científicamente, se puede declarar como una plaga, además de analizar la presencia de otras especies que estén afectando a la huerta, qué zonas son las más dañadas y que valore las diferentes posibles medidas para controlar esta situación”.
Según Lluna Àrias, “para nosotros es una prioridad proteger la actividad económica de la agricultura, porque con ella protegemos el espacio natural de la huerta, pero lo queremos hacer de una manera sostenible y segura, fomentando y favoreciendo la biodiversidad, clave para una protección ecológica de los cultivos”.
Por otro lado, y también como respuesta a la demanda del Consejo Agrario, la Oficina de Sostenibilidad Local de Burjassot ha instalado un total de 16 cajas para murciélagos. Estos animales actuarán contra los mosquitos y otros insectos, otro de los problemas que los agricultores y las agricultoras manifestaron como una prioridad, no sólo en la huerta sino también en todo el entorno urbano. Se estima que, en una noche, los murciélagos comerse el 80% de su peso, por eso se les usa ya en bodegas y arrozales. pueden
Les àguiles ja volen sobre l’horta de Burjassot per a espantar els coloms que es mengen els cultius
Burjassot, 21 de desembre del 2017. Aquest dijous s’ha dut a terme, a l’horta de Burjassot, el primer vol dissuasiu de les aus rapinyaires que, a partir d’ara, espantaran a colomes, i altres espècies que estan menjant-se els cultius del municipi. Es una de les iniciatives que ha posat en marxa l’Oficina de Sostenibilitat Local de Burjassot que dirigeix la regidora de Medi Ambient, Lluna Àrias.
Els vols es repetiran una quinzena de vegades, en dies alterns, a diferents hores i des de diferents zones d’horta, per tal d’adequar-se a la presència d’aquestes aus no desitjades. A més de les àguiles, també s’utilitzaran falcons, que volen a una altura diferent, per tal d’abraçar una major extensió de cel. L’objectiu, segons explica Lluna Àrias, «no és caçar aquests animals, sinó espantar-los, que deixen de considerar l’horta una zona segura».
La idea va sorgir arran la demanda del Consell Agrari Municipal, a la disposició del qual l'Ajuntament va posar una dotació de 3.000 euros perquè decidiren en quin àmbit actuar. D’aquesta reunió, els llauradors i les llauradores que formen part d’aquest organisme decidiren que la prioritat era “controlar” el que consideren una plaga, la dels coloms que es mengen els cultius de creïlles, encisams i carxofes, entre d’altres.
«A partir d’eixe moment ens posarem a investigar i estudiar les diferents possibles actuacions», explica la regidora. Així, «paral·lelament a aquests vols, s’ha encomanat, i ja està pràcticament a punt, un estudi que determine quants exemplars de coloms hi ha i si, científicament, es pot declarar com una plaga, a més d’analitzar la presència d’altres espècies que estiguen afectant l’horta, quines son les zones més danyades, i que valore les diferents possibles mesures per a controlar aquesta situació.»
Segons Lluna Àrias, «per a nosaltres és una prioritat protegir la activitat econòmica de l’agricultura, perquè amb ella protegim l’espai natural de la horta, però ho volem fer d’una manera segura i sostenible, fomentant i afavorint la biodiversitat, clau per a una protecció ecològica dels cultius».
D’una altra banda, i també com a resposta a la demanda del Consell Agrari, l’Oficina de Sostenibilitat Local de Burjassot ha instal·lat un total de 16 caixes per a rates penades. Aquests animals actuaran contra els mosquits i altres insectes- un altre dels problemes que les llauradores i els llauradors van manifestar com a prioritaris- no només a l'horta sinò també a tot l'entorn urbà. S’estima que, en una nit, les rates penades poden menjar-se el 80% del seu pes, per això se’ls utilitza ja en bodegues i arrossars.